"Свинину можна готувати сміливо": Шеф-кухар з Кропивницького ділиться порадами про новорічний стіл

2019-й рік за китайським гороскопом буде роком свині, проте не варто боятися пригощати гостей свининою

"Свинину можна готувати сміливо": Шеф-ку…

Про своє бачення новорічного столу розповів Depo.Кропивницький шеф-кухар з 13-річним стажем роботи Олександр Хомутовський.

Зараз Олександр працює у кропивницькому пабі "Berrymor". "Рекомендував би зустріти рік свині зі стравою з цього м'яса. Це можуть бути запечені ребра, печеня", - каже він. У самому ж пабі полюбляють замовляти стейки зі свиного ошийка, ребра з яловичини або свинини.

Судячи з кулінарних вподобань українців, класику ніхто не скасовував: пригощати гостей можна тим же салатом олів'є або "шубою". "Та й без цих традиційних салатів – Новий рік зовсім не такий", - додає співрозмовник. Щодо кількості страв – їх традиційне число 12. Але так багато готують не всі, нерідко – через власні фінанси. Доводиться і "здешевлювати" салати. Однією з таких простих і смачних страв може стати салат з капустою.

А от про "викорінення" калорійного майонезу з наших столів і холодильників говорити поки зарано. Олександр вже більше років у професії і зрозумів, що у Кропивницькому люди більше звикли до майонезних салатів. Тим не менше, ніколи не пізно почати готувати для своїх близьких та друзів вершкові соуси до м'яса або фруктові. Але варто бути готовим, що курку під апельсиновим соусом, телятину під вишневим соусом або ж під смородиновим, не дуже розуміють або приймають. "Але коли таки наважуються, то приємно дивуються такому поєднанню. І справа тут навіть не у фінансах, а в звичці. Я вважаю, що Новий рік – саме час скуштувати щось нове", - каже шеф-кухар. Таку культуру і хоче запроваджувати в місті і таким чином урізноманітнити "смакову гаму".

Нерідко на Новий рік або інше свято стіл "ломиться" від так званої нарізки. Наш співрозмовник не любитель "магазинних" ковбас і подібного. Для нього ковбаса буває лише домашня, таке б він рекомендував на стіл. І це більше радуватиме шлунок гостей, ніж класична нарізка ковбаси.

Щодо десертів, хоч вони не завжди прийнятні на новорічному столі, але можна спекти чизкейк чи пиріг Кіш Лорен, розповідає шеф-кухар, хоч сам не дуже полюбляє солодощі.

Друзі Олександра, коли збираються на різні святкування або Новий рік, чекають від нього якогось "нестандарту". Радувати їх вдається не так часто, як би вони хотіли. Вдома в Олександра кухнею займається дружина. Але він все ж не може відмовити і не приготувати качку по-пекінськи, курину грудку в кисло-солодкому соусі або запекти фазана чи зайця. Це займає не стільки часу, як уваги, бо готуючи дичину, треба слідкувати за кожним процесом. На роботі він виносить гостям страви та особисто представляє. Страви готують на спеціальній іспанській печі.

Ірландське рагу від шефа

На запитання про якийсь рецепт до свята, шеф порадив таку фірмову страву – ірландське рагу.

Його можна готувати з будь-якими овочами – це картопля, баклажан, перець, кабачки, цибуля, часник. Це все необхідно протушкувати, додати спеції та сіль (за своїм власним смаком). Тривалість готування – 15-20 хв. на невеличкому вогні. За 5-7 хв. до готовності додати у ємність вершки кондитерські (вони не солодкі, з 18 відсотків жирності) і наприкінці треба додати зелень і достатньо велику кількість часника. І це все залишити на 5-7 хв. настоятись, а потім можна подавати на стіл.

Олександр планує вивчити кулінарні традиції в Європі. А ще шанує кухарів, які готують просто, швидко та смачно і з простих та доступних продуктів.

Дякуємо Клубу рестораторів Кропивницького за сприяння

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кропивницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme