Наїстися та не отруїтися: Що робити, аби набратися ранніх вітамінів без нітратів

Саме весною нам так хочеться нарешті з'їсти свіжої редиски, цибульки, огірків.  Але ранні овочі можуть містити в собі небезпеку – нітрати, котрими виробники їх підчас дуже щедро підгодовують в теплицях

Наїстися та не отруїтися: Що робити, аби…

Що робити, аби убезпечити себе від ризиків отруєння нітратами та вживати ранні овочі із користю для організму розповіли Depo.Кропивницький спеціалісти Держпродспоживслужби Кропивниччини.

Завдяки нітратам тепличні овочі набувають привабливого вигляду - великого розміру, яскравого кольору, "хрумкості" та соковитості. Та у великій концентрації вони стають небезпечними для організму. Тому, купуючи свіжі овочі, треба знати правила їх вибору.

Дещо про нітрати

Нітрати - це солі азотної кислоти, також відомі як селітра. Ці мікроелементи є складовою багатьох рослин, ґрунту і навіть людського організму.

Більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах вони абсолютно не страшні. Проте якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

На кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.

Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках. В середньому 1-1,5 тисячі міліграмів на кілограм. Найменше шкідливих солей мають перець, баклажани та зелений горошок.

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини масою 60 кг. Проте це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими. Крім того, переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків.

Як мінімізувати шкоду нітратів на організм

Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо все ж перейматися з цього приводу, то нижче – кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше.

Можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю – нітратів в них все-таки може бути трохи більше, ніж в пізніших. Тому народне переконання, що не треба їсти перші овочі, частково виправдане.

Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів. У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків – шкірку, в огірків та редиски – шкурку, ще й видалити хвостики, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.

Готуйте овочі

Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%. А от нітрат-тестери купувати не має сенсу. Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі – фосфати чи натрієві. Похибка таких вимірів може досягати 100%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

Основні правила вибору ранніх овочів

Варто запам'ятати, які з овочів найбільше вбирають в себе нітрати. Це – буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огірки, кріп. З ними треба бути особливо обережними. Не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. В такому документі має бути вказаний вміст нітратів, пестицидів у конкретній партії.

Треба також правильно обробляти овочі. Рекомендовано свіжі овочі замочити у холодній воді хоча б на 20 хвилин. По-перше, саме так з них "вимочується" хімія, по-друге, навіть трохи підв’ялі, вони знову наберуть хрусткості. Але "купати" їх треба не більше півгодини, бо інакше деякі – наприклад, картопля чи помідор – наберуться води і стануть водянистими, несмачними.

Щодо термічної обробки. Найкраще варити у воді. Тільки цю воду потрібно одразу ж злити і не використовувати як бульйон. Ще можна додавати у салати сік лимона чи граната – вони нейтралізують шкідливі речовини.

Також треба знати, якими насправді мають бути свіжі здорові овочі. Свіжі здорові огірки – це темно зелені з твердою шкіркою плоди. Добре, якщо на них є ще не відпала квіточка і пилок на шкірці. Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – також темно зеленого кольору з не зім’ятими, витягнутими листочками. Прослідкуйте, щоб свіжа капуста була легкою, але твердою, її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не облізлими та сухими. Через високу дозу нітратів один овоч може вирости дуже великим, а інший, навпаки, "згоріти" через перегодовування і виглядати трохи меншим від своїх звичайних родичів. Тому вибирайте плоди середніх розмірів.

Попри те, що дуже хочеться свіженького, варто пам’ятати, що такі овочі потрібно дозувати, особливо якщо годуєте ними дітей, людей похилого віку та людей з хворим шлунком. Але варто пам’ятати, що овочі, фрукти та ягоди – невід’ємна частина здорового харчування. Панічно боятися нітратів і різко знижувати кількість вітамінів у раціоні – абсолютно не потрібно.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Кропивницький

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook